1. cvičení
www.rysava.websnadno.cz
PRASE DOMÁCÍ
Přečti si text a potom doplň názvy pod obrázky. Pak stiskni KONTROLA.
SAMEC
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
SAMICE
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
MLÁDĚ
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
příbytek
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
užitek
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
maso
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
žere
brambory
jitrnice
kůže
kanec
prasnice
sele
vepřín
vepřové
Samec se nazývá kanec, samici se říká prasnice a mládě se jmenuje sele. Prase je chováno hlavně pro maso a sádlo. Toto maso se nazývá vepřové. Z masa se vyrábí masné výrobky - šunka, tlačenka, jitrnice a jelita, špek. Prase domácí má narůžovělou nebo strakatou kůži. Z jeho kůže (vepřovice) se zhotovují brašny, kabely a řemeny. Tělo má pokryto tuhými štětinami, ze kterých se vyrábějí kartáče. Prasata se chovají ve vepřínech. Krmí se bramborami, šrotem z obilí.
KONTROLA
OK
1. cvičení
www.rysava.websnadno.cz