PRASE DIVOKÉ

POZORNĚ SI PŘEČTI TEXT VLEVO. VYHLEDEJ Z NĚJ INFORMACE A DOPLŇ JE VPRAVO.
??? Pro hnědočerné zbarvení srsti se mu také říká černá zvěř. Samice se nazývá bachyně, samec kňour a mláďata selata. Váží 50 - 200 kg, délka těla bývá 120 - 200 cm, výška 85 - 115 cm (samice jsou menší). Patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky, žije v rozsáhlejších, vlhčích lesích, převážně listnatých nebo smíšených. Vytváří tlupy, starší samci žijí většinou samotářsky. Přes den se ukrývá v houštinách, v noci vychází za potravou. Je všežravec, požírá žaludy, bukvice, zelené části rostlin i kořínky, hlízy, larvy hmyzu a myši. K rozrývání půdy jim slouží rypák s mohutně vyvinutými špičáky, potravu vyhledává čichem. Pokud v lesích nenachází dostatek potravy, může způsobit škody na zemědělských plodinách, zvláště na bramborách, řepě a kukuřici. Nejčastěji v květnu rodí samice 3 až 12 pruhovaných mláďat, v té době může být nebezpečná i člověku. Je významnou lovnou zvěří.

Prase divoké obývá nebo lesy. Žije v , staří jsou samotáři. Jsou to , živí se různými plody, rostlin i drobnými . K získání potravy jim pomáhá silný , vyvinuté a dobrý . Samici se říká . V květnu rodí až 12 selátek. Když cítí nebezpečí, mláďata houževnatě brání a tehdy dovede být pro nebezpečná. Prase divoké může vážit i kg, patří mezi zvěř. Protože mají hnědočernou , říká se jim zvěř.